Специалистите отговарят кога през 9-те месеца вредата е най-малка
Снимка: Getty
Един от най-популярните въпроси на бременните е дали може да пият поне малко, например чаша червено вино или шампанско на празника.
Ето мнението на лекари и какви са резултатите от проучвания по въпроса.
Всичко, което бременната яде и пие, по един или друг начин се отразява на детето в утробата. Плодът абсорбира алкохола и той му се отразява много по-негативно отколкото на възрастните. Алкохолът циркулира в тялото на детето много по-дълго, отколкото в майчиния.
От кръвта на бременната алкохолът се отделя от бъбреците доста бързо. При детето той има порочен кръг. Бъбреците изхвърлят алкохола, бебето пикае и алкохолът попада в околоплодната течност, която бебето отново поглъща.
Така че дори при минимални дози алкохол ефектът му върху детето може да бъде много лош и да доведе до аномалии. Ако консумацията е редовна и в големи дози може да причини фетален алкохолен синдром. Той се изразява в: малформации на зъбите, лицеви аномалии, умствена изостаналост и изоставане в развитието, затруднения с речта, движението и социалните умения, зрителни нарушения, лоша координация, сърдечни проблеми, дефекти и аномалии на бъбреците и други нарушения.
В същото време пиенето на алкохол по време на бременност е опасно за жената. Дори малки дози могат да доведат до проблеми с черния дроб.
В последните месеци вредата е по-малка. Дали?
Често бъдещите майки питат дали могат да пият вино през втория или третия триместър?
Вредата от алкохола за плода варира по време на бременността, но не намалява.
През различните месеци може да причини различни увреждания.
През първите няколко седмици, поради етанола, който съдържа алкохолът, ембрионът може да не се имплантира в маточната кухина. От петата седмица на бременността, ембрионът влиза в контакт с майчината кръв и етанолът навлиза в тялото му.
През първия триместър алкохолът може да увеличи риска от малформации, а в по-късните периоди може да повлияе негативно на формирането на различни органи, предимно на мозъка.
Снимка: Shutterstock
Само една чаша шампанско...
Какво се случва, ако бременната изпие една чаша шампанско на Нова година? Трудно е да се даде точен отговор.
Възможно е една чаша да не навреди, но има рискове. За повечето лекари е трудно да предвидят въздействието на консумацията на алкохол върху дадена бременност поради факта, че всеки има различни нива на ензима, който разгражда алкохола. При жени с ниски нива на този ензим алкохолът ще циркулира по-дълго в кръвта и техните деца могат да бъдат по-податливи на вредни ефекти.
В същото време, докато лекарите спорят дали бременните могат да пият шампанско, учените дават почти точен отговор.
Проучване от 2020 г. показва, че консумацията на алкохол по време на бременност води до когнитивно увреждане при децата и увеличава риска да се родят с ниско тегло.
В същото време те са категорични: няма безопасна доза. Учените стигнаха до това заключение, сравнявайки резултатите от 23 проучвания, насочени към изучаване вредата от алкохола по време на бременност.
А поне безалкохолно вино
Всичко зависи от това какъв процент алкохол има в него.
Ако съдържа поне 0,5 процента, тогава е по-добре бременните да се въздържат.
Ако производителят декларира, че във виното изобщо няма алкохол, тогава може да изпият една или две чаши.
Друга опасност от безалкохолното вино са алергиите. Най-често се проявява при тези, които по принцип страдат от алергия към вино.
Но е по-добре внимателно да проучите състава - в безалкохолното вино има повече компоненти, което означава, че вероятността от алергии е по-висока.
Мона Василева
В рамките на форума бяха представени тревожните данни, които подчертават значимостта на грижата за недоносените деца и важността на профилактиката и ранната диагностика.
Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари